Česta pitanja

Mikroklima česta pitanjaOvdje možete pronaći odgovore na često postavljana pitanja o ovlaživačima i pročistačima zraka. U slučaju da ovdje ne pronađete odgovor na Vaše pitanje slobodno postavite pitanje na mail: mikroklima@nucleus.hr

 

 

 

 

Pitanja:

 

Koja je optimalna vlažnost zraka po ljudsko zdravlje?

Optimalna razina vlažnosti zraka za zdravlje ljudi je pri otprilike 50% relativne vlažnosti, no prihvatljiva granica je između 40% i 60%. Ispod ili iznad tih vrijednosti mogu se pojaviti nepoželjne posljedice po ljudsko zdravlje.

Kako da provjerim kolika je vlažnost zraka u mom domu i uredu?

Kupnjom digitalnog higrometra poput BONECO X200 možete jednostavno izmjeriti trenutnu vlažnost zraka. Analogni mjerači vlažnosti (s kazaljkom) često znaju biti suviše neprecizni da bi se kvalitetno izmjerila vlažnost zraka

O čemu trebam voditi računa prilikom kupnje ovlaživača?

Kvalitetan odabir ovlaživača ovisi o mnogim faktorima poput veličine i broja prostorija, izmjene zraka u njima, tvrdoći vode, razine vlažnosti koju želite postići i prosječnoj razini vlažnosti prije dovlaživanja.

Trebam li kupiti jedan ovlaživač za svaku sobu, ili je dovoljan jedan snažniji ovlaživač za cijeli stan?

Najkvalitetnije ovlaživanje postići ćete ako je vlaga ravnomjerno zastupljena u svim prostorijama. Postavljanje ovlaživača u jednu sobu često će rezultirati dobrom vlažnošću zraka u toj prostoriji dok će u ostalim prostorijama zrak i dalje biti suh, no to nije pravilo. Odgovor najviše ovisi o cirkulaciji zraka u vašem stanu. Naš savjet je da kupite ovlaživač i pustite ga da radi jedan dan, a zatim digitalnim higrometrom izmjerite vlažnost zraka u svim prostorijama. Tako ćete najbolje doznati kako se vlaga raspoređuje po ostalim prostorijama.

Kupio sam ovlaživač ali vlažnost zraka zimi rijetko doseže 40% rel. vlažnosti. Zašto?

Razlozi nepostizanja željene vlažnosti zraka mogu biti višebrojni: Moguće je da ste kupili ovlaživač čije performanse ovlaživanja nisu dostatne za vaše prostorije. Ukoliko je ovlaživač adekvatan prostoru kojeg ovlažujete, tada morate paziti na izmjenu zraka u tom prostoru. Naime zimi ja zrak suviše suh, pa ukoliko otvorite prozore ili vrata na samo nekoliko minuta, vlažnost zraka u prostoriji drastično će pasti. Kod građevinskih objekata sa starijom drvenom stolarijom čest je slučaj da takvi prozori i vrata ne brtve dovoljno dobro, pa je stoga moguća znatna izmjena zraka čak i pri zatvorenim prozorima i vratima. Također treba pripaziti da vlažnost zraka mjerimo preciznim higrometrima.

U području gdje živim voda je izuzetno velike tvrdoće. Koji biste mi ovlaživač stoga preporučili?

Za upotrebu s vrlo tvrdom vodom najbolje su se pokazali ovlaživači (ishlapljivači) koji vodu ishlapljuju putem uloška za ovlaživanje ili ovlaživači (perači zraka) koji koriste diskove umjesto uloška za ishlapljivanje. Obje spomenute vrste ovlaživača ispuhuju ovlažen zrak bez minerala, stoga nije moguća pojava bijele prašine kao kod ultrazvučnih ovlaživača. Pored toga, uređaji su napravljeni na način da kamenac koji ostaje u njima ni na koji način ne može oštetiti uređaj. Potrebno je samo promjeniti uložak ili očistiti diskove od kamenca, ovisno da li se radi o ishlapljivaču ili peraču zraka. Ultrazvučne ovlaživače nikako ne preporučamo koristiti s vrlo tvrdom vodom. Za vrlo tvrdu vodu možete koristiti i parne ovlaživače s teflonskim grijačem ali ne i one s elektrodama.

Postoji li način da se moj ovlaživač isključi čim se postigne željena razina vlažnosti zraka?

Naravno, potrebno je samo Vaš ovlaživač priključiti preko higrostata TROTEC BH 30 na kojem možete programirati željenu razinu vlažnosti zraka.

Kakvu brigu i održavanje zahtjeva ishlapljivač?

Jednom svakih dva tjedna preostalu vodu izlijte, isperite i očistite unutarnje dijelove. Materijal za ovlaživanje može se isprati u toploj vodi i pritiskom istisnuti preostala voda, ali se nesmije izvrtati da se ne ošteti. Ovisno o količini kamenca materijal za ovlaživanje (ili kasetu) potrebno je zamjeniti jednom ili dva puta tijekom sezone.

Koji su nedostaci ishlapljivača?

Osjetljive osobe mogu osjetiti blagi propuh ako sjede u blizini uređaja.

Koje su prednosti ishlapljivača?

Ishlapljivači automatski osiguravaju optimalnu razinu vlažnosti zraka i potrošnja el. energije im je izrazito mala, stoga su pogodni za rad 0-24h. Zahtjevaju najmanje brige oko održavanja. Imaju najmanje problema s tvrdom vodom.

Kakvu brigu i održavanje zahtjeva perač zraka?

Svakih 2-3 tjedna preostalu vodu iz baznog spremnika treba izliti, a zatim bazni spremnik isprati i očistiti. Nadalje, diskove za ovlaživanje treba temeljito očistiti jednom mjesečno. Diskovi se mogu prati u perilici posuđa do temperature od 55C (molimo pročitajte uputstva za upotrebu vaše perilice).

Koji su nedostaci perača zraka?

Osjetljive osobe mogu osjetiti blagi propuh ako sjede u blizini uređaja.

Koje su prednosti perača zraka?

Perač zraka ima dvije osobine: on čisti i ovlažuje zrak. Njegova prednost u odnosu prema pročistačima i ovlaživačima zraka je u tome da mu za rad nisu potrebni zamjenjivi filteri. Kako perači zraka uklanjaju mnoge čestice (npr. pelud) iz zraka, može ih se upotrebljavati od jeseni pa sve do kraja peludne sezone. Potrošnja el. energije im je izrazito mala, stoga su pogodni za rad 0-24h. Pogodni su za upotrebu s tvrdom vodom.

Kakvu brigu i održavanje zahtjeva ultrazvučni ovlaživač?

U slučaju vidljivih naslaga kamenca mora se očistiti ultrazvučni vibrator sa četkicom koja se nalazi u uređaju. Spremnik za vodu se može jednostavno očistiti od mineralnih naslaga upotrebom običnog sredstva za uklanjanje kamenca.

Koji su nedostaci ultrazvučnog ovlaživača?

Ne preporučuju se koristiti sa izrazito tvdom vodom. Potrebno je redovito i na vrijeme zamijenjivati demineralizacijski uložak, u suprotnom može doći do pojave bijele prašine na namještaju i ostalim površinama kao i do oštećenja uređaja.

Koje su prednosti ultrazvučnog ovlaživača?

Važne osobine ultrazvučnih ovlaživača su vidljivo ovlaživanje, tih rad, visoka moć ovlaživanja i mala potrošnja el. energije.

Kakvu brigu i održavanje zahtjeva parni ovlaživač?

Prije ponovnog punjenja spremnika vodom, preostalu vodu sa nakupljenim naslagama minerala treba izliti iz spremnika. Ovisno o tvrdoći vode uložak sa elektrodama se mora očistiti od kamenca jednom ili dva puta mjesečno. Pritom se mogu upotrebljavati obična sredstva za uklanjanje kamenca. Naslage se također mogu i ostrugati nekim alatom.

Koji su nedostaci parnog ovlaživača?

Proces isparivanja može se čuti u vrlo tihom ambientu. Za ekonomičan učinak potrebno je ovlaživač priključiti na higrostat TROTEC BH 30 koji će automatski isključiti ovlaživač čim se dosegne željena razina vlažnosti zraka. Parni ovlaživači imaju relativno visoku potrošnju el. energije.

Koje su prednosti parnog ovlaživača?

Parni ovlaživači imaju povoljnu cijenu. Omogućavaju visoke performanse ovlaživanja a karakterizira ih jednostavnost izvedbe. Princip isparivanja u potpunosti jamči ovlaživanje bez klica, bakterija i minerala.