Stereotipi i predrasude o ventilaciji s povratom topline (rekuperacija)

Nemojmo se bojati rekuperacije ako je pravilno instaliramo i održavamo.

Ventilacija s povratom topline je pravi smjer u dizajnu ventilacije, grijanja i klimatizacije u stambenim kućama i velikim objektima, ali ipak ovaj način ventilacije prati niz predrasuda. Imaju li pravo?

Već na samom početku mnogi ljudi se boje cijene rekuperacije. Kada možemo očekivati da će se investicija vratiti? Više od polovice investicije možemo uštedjeti već u začetku. U ventiliranoj kući prozori ne moraju biti otvoreni. Ako ih ne treba otvarati, onda ne trebamo ni dvostruke okvire, okove niti mreže protiv komaraca. Takvi prozori su ekonomičniji, jer znamo da se najveći gubitak topline izgubi na okviru i staklima. Fiksni prozori su također sigurniji za djecu, a pružaju i poboljšanu zaštitu od uljeza. Jedini argument koji ostaju u korist otvarranja prozora je pranje.

Ventilirana kuća, koja je barem malo izolirana i naravno u sjeni, ne zahtjeva dodatno hlađenje. Ostatak troškova koje smo namjenili za ventilaciju mogu biti nadoknađeni u prvim danima boravka u kući, jer je tako planirana kuća mnogo ugodnija.

Predrasude o velikim troškovima

Iznimno je važno da se u slučaju nedostatka sredstava odlučimo za ugradnju ventilacijskih cijevi u kotlovnicu ili drugi prostor namijenjen za tu namjenu. Taj posao više teško možemo nazvati investicijom, jer se radi o trošku od cca 2.000,00 eura.
Još jedan negativni stereotip koji proizlazi iz američkog načina zagrijavanja zraka koji obično završi slabom izvedbom, bukom i propuhom. Ako se ventilacija provodi ispravno, to je potpuno nečujan sustav, te se ne osjeća protok zraka iz ventila. Uvjet za to je visoka učinkovitost rekuperacije i odgovarajuće količine zraka.

Predrasude o čistoći zraka

Sve ventilacija se odvija preko instaliranog sustava. Kakva se nečistoća nakuplja u ventilacijskim cijevima? Nikakve, ali moramo nešto i učiniti. Stanje čistoće u cijevima ovisi o filterima i njihovoj redovitoj zamjeni i o održavanju. Na stanje utječe i kvaliteta cijevi, koje bi trebale biti uz ostale obvezne zahtjeve antistatičke, antibakterijske i bez mirisa. Osim toga, sve cijevi moraju biti na toplom i unutar kuće. Vrlo je važno da se omogući čišćenje, te će, prema iskustvima sjevernih zemalja, biti operativne 10 do 15 godina. Zbog toga preporučamo okrugle cijevimi, jer se one mnogo lakše čiste na različite načine.

Predsrasude o klaustrofobiji

Da li korištenje rekuperacije znači da nećete smjeti otvoriti prozore? To je pitanje vrlo često. Prozor se može otvoriti kada smo u kući, ali ga ne ostavljamo otvorenim kada nismo. Slično tome, sigurno ne ostavljmao vodu da teče u kupaonici dok okopavamo vrt.

Prilikom ugradnje pojavljuju se problemi

Prva pogreška je instalacija ventilacijske opreme koja ima mogućnost isključenja. Pogrešno! Ventilacija mora raditi neprekidno 24 sata dnevno, 365 dana u godini, tako da noću, kada spavamo i kada trebamo svojih 20 kubnih metara zraka po satu, tako i tijekom dana, i kada nismo bili u kući, a to zahtijeva 50 kubnih metara zraka po satu kako bi se izbjegla pojava mirisa. Posebno glasan ventilacija oprema može postati neugodno i korisnik će prije ili kasnije ugašen, tako da buka od rada uređaja je važan čimbenik.

Uobičajena pogreška je instalirati uređaj izvan našeg dosega. Možda se i sjetimo da se filteri moraju očistiti ili zamijeniti, ali ako za takav zadatak trebamo ljestve, intervencija će se odlagati dok ne utvrdimo da uređaj radi s prljavim filterom. Uređaj stoga mora biti postavljen na lako dostupnom mjestu za jednostavno održavanje.

Pretjerana ventilacija suši zrak u kući

Važno je imati na umu da zimi izmjena zraka dovodi u kuću suhi zrak. Kada živimo u kući, već samim disanjem filtriramo značajnu količinu vlage, nešto vlage se stvori pranjem, kuhanjem, peglanjem, sušenjem i tuširanjem. Kad nismo u kući, ovaj izvor vlage presuši i tada se koristi akumulirana vlaga iz zidova kuće. Ako, dakle, u našoj odsutnosti previše provjetravamo, ostatak zime ćemo patiti od suhog zraka. Zbog toga kuće građene od cigle imaju prednost zbog povećane akumulacije vode u zidu, ali to ne znači da ne treba ostaviti minimalnu ventilaciju u odsutnosti. U tom pogledu, tu može pomoći entalpijski izmjenjivač koji može vratiti do 50 posto vlage iz otpadnog zraka, ali to ne znači da nema ograničenja protoka zraka. Ako se pretjeruje s protokom zraka, čak ni ovlaživači neće pomoći.

Ugradnja cijevi koje nisu namijenjene prijenosu svežega zraka

Prečesto smo suočeni sa situacijom u kojoj su cijevi već instalirane i zahtijeva se samo uređaj. Obično su to dobre stare kanalizacijske cijevi. Zrak u tim cijevima gubi mnogo potrebnih negativnih iona, cijev nije antistatična i antibakterijska, i u takvoj kući, unatoč ventilacije, otvaranje prozora je i dalje prisutno.

Često možemo vidjeti ventilacijske sustave u kojima se cijevi nalaze iznad vrata. Na taj način postoji kratki krug učinkovitosti, jer zrak odmah nakon ulaska u sobu izlazi ispod vrata. U slučaju takvog postavljanja, a kako bi se postigli pristojan rezultat, prisiljeni smo povećati količinu razmjene zraka, što dovodi do gubitka energije i vlage u zraku.

  • Lokalna rekuperacijaLokalna rekuperacija
  • Brink RenoventBrink Renovent
  • DodaciDodaci
  • Zeleni programZeleni program
  • Distribucijski elementiDistribucijski elementi
  • FilteriFilteri
  • GarancijaGarancija