Savjeti za ovlaživanje zraka

Sljedeći savjeti će vam olakšati da postignete optimalnu vlažnost zraka:

 

Gdje je idealno mjesto za ovlaživač zraka?

Tamo gdje je to moguće, postavite ovlaživač zraka tako da osigurate dovoljan protok zraka oko uređaja. Idealno bi bilo postaviti ga na mjesto gdje je prosječna temperatura zraka. Dakle ne preblizu vanjskim zidovima, prozorima, vratima i ostalim prijenosnicima topline. Suprotno tome, dobra je praksa postaviti ovlaživač u blizinu radijatora, jer je u njegovoj blizini veće strujanje zraka i mogućnost apsorpcije vlage u zrak veća uslijed više temperature.

 

Zašto se dešava kondenzacija na prozorima i zidovima čak i kada higrometar pokazuje idealnu vlažnost zraka od 55%?

Kondenzacija na prozorima i zidovima je pokazatelj prisutnosti velikih toplinskih mostova (prozori, vrata, armirane serklaže ...), tj. mjesta gdje je termička izolacija znatno lošija i gdje je temperatura niža nego u ostalim dijelovima prostorije. Na tim mjestima zrak je sposoban prihvatiti znatno manju količinu vlage, što rezultira kondenzacijom.
Ukoliko je vlažnost zraka idealna a dešava se kondenzacija, kondenzaciju je moguće sprječiti isključivo boljom termoizolacijom zidova i kvalitetnijom stolarijom.

 

Što se može učiniti kada vlažnost zraka ne dostiže idealnu mjeru unatoč korištenju ovlaživača zraka?

  • Da bi dobili zadovoljavajuće rezultate, kapacitet ovlaživača mora odgovarati veličini prostorije. Provjerite upute proizvođača uređaja.
  • Moguće je da se prostorija prozračuje suviše često. Sa svakim prozračivanjem u prostoriju ulazi neovlažen zrak.
  • Materijali koji zadržavaju vlagu poput tepiha, zavjesa, namještaja i drugih tekstila isušuju zrak. Ako je puno takvih materijala u prostoriji to će usporiti brzinu postizanja optimalne vlažnosti zraka.