Savjeti za alergične na pelud

Proljeće – buđenje prirode. Za neke je to nevjerojatna priredba dok za neke to može biti veliki problem. Početak peludne sezone donosi peludnu groznicu za jednog od deset europljana. Postotak se zadnjih godina povećava ali to ne mora biti tako. Nekoliko savjeta može olakšati probleme peludne groznice tijekom kritičnog perioda.

Tijekom kritičnog perioda alergični na pelud će se instinktivno povući u zatvorene prostorije da bi se zaštitili koliko je to moguće od peludi. Ovo je prilično razumno. Prvi prioritet je da se odvojite od uzroka alergije. Ovo je lakše reći nego učiniti zato što se pelud prenosi gotovo svugdje vjetrom i propuhom. Ali alergični se ne smiju predavati. Svako smanjenje u količini kontakta sa peludi će dovesti do smanjenja jačine alergijske reakcije. Ovo naravno značajno poboljšava kvalitetu života.

 

Neka ljudi dolaze Vama

Tijekom kritičnog perioda provodite više vremena u uredu ili kući nego na otvorenom. Ovo nije uvijek praktično ali i dosta često je samo pitanje organizacije. Tijekom ovog perioda, umjesto da izlazite van, pozovite prijatelje svojoj kući. Na slijedeći poslovni sastanak nemojte ići svojim automobilom, radije pozovite poslovne partnere u svoj ured.

 

Neka drugi voze automobil

Kod alergijskih reakcija vožnja može predstavljati veliki problem zbog napadaja kihanja i suznih očiju. Kad god možete, vozite se na suvozačevom mjestu. Ako morate voziti neka su Vam prozori automobila zatvoreni. Također provjerite da je peludni filter uključen u ventilacijski sistem Vašeg automobila. Kontaktirajte proizvođača automobila. Ako peludni filter nije uljučen vrijedi ga postaviti.

 

Svaki oblak donosi olakšanje

Alergični na pelud uzdahnu od olakšanja kada padne kiša. Nakon kiše zrak postaje gotovo bez peludi. Ovo je najbolje vrijeme da prozračite sobu ili da odete na šetnju. Budite pažljivi. Kratko nakon što počne kiša razina peludi u zraku se povećava zbog pada mokre peludi iz gornjih slojeva atmosfere. Potrebno je otprilike pola sata kiše da se zrak pri površini zemlje pročisti.

 

Tko rano rani...

Najveća razina peludi u zraku je obično tijekom jutra. Dakle prozračivanje prostorije bi trebali raditi što je kasnije moguće, najbolje u večernjim satima. Međutim ovisno o vremenu ili mjestu gdje živite visoka količina peludi također može biti prisutna i poslije podne ili navečer.

 

Pročistite zrak

Pročistači zraka sa novim tehnologijama filtriranja zraka omogućuju da zrak u Vašem domu ili uredu sadržava najmanju moguću količinu peludi. Moderni uređaji mogu doprinjeti smanjenju simptoma peludne groznice.

 

Odstranite pelud iz spavaće sobe

Otprilike trećinu vlastitog života provodimo u spavaćoj sobi. Zato je važno da odstranimo pelud iz te sobe. Tkanina zadržava pelud i zato bi se trebali svlačiti van spavaće sobe. Također je dobro istuširati se i dobro iščetkati kosu prije ulaska u krevet.

 

Ne sušite rublje na otvorenom

Tijekom sezone peludi nemojte sušiti rublje na otvorenom. Sušite ga u kući, po mogućnosti na osunčanom prozoru gdje se može osušiti bez rizika da će pelud doći na njega.

 

Izbjegavajte duhanski dim

Štetne tvari koje se prenose zrakom iritiraju dišni sustav i pogoršavaju svaku alergiju. Dakle alergični na pelud bi svakako trebali izbjegavati duhanski dim i neke vrste kozmetike poput deodoranata i lakova za kosu. Ako to nije moguće trebali bi koristiti visoko-učinkoviti pročistač zraka.

 

Koristite naočale umjesto kontaktnih leća

Alergija na pelud često uzrokuje iritaciju očiju. Dakle, kontaktne leće bi trebali izbjegavati tijekom sezone peludi. Naočale bi trebali početi nositi pri prvoj pojavi alergijske reakcije. Stakla naočala Vam pomažu da dio peludi ne dolazi u doticaj s Vašim očima.

Koristite odmor u vrijeme peludne groznice

Zašto ne biste planirali svoj godišnji odmor u vrijeme peludne sezone? Otiđite na jug gdje je sezona peludi na koju ste alergični već završila ili na sjever ili planine gdje još nije počela. Možete i otići na mjesto gdje biljke nisu poput onih u Europi