Peludna groznica - glavna neshvaćanja

Da li ste znali da je izraz "peludna groznica" bazirana na velikom nashvaćanju ljudskog imunološkog sustava, da peludna groznica nema nužno nikakve veze s peludi, i da je peludna groznica također povezana sa smanjenjem broja članova u obitelji.

Medicinski stručnjaci definiraju peludnu groznicu kao "alergijsku reakciju koja ovisi o godišnjem dobu uzrokovanu peludnim cvjetanjem". Termin alergija dolzi iz grčkog " napraviti (ergon) drugačije (allos) ". Termin je izmislio bečki pedijatar Clemens von Pirquet. On je zapazio da pacijenti koji su liječeni cjepivom protiv difterije* pokazuju znakove bolesti koje nisu imale veze sa difterijom. Pacijentovo tijelo je radilo "nešto drugačije" – pokazivalo je alergijsku reakciju.

*Difterija je vrlo zarazna bolest koju karakterizira upala sluznice, ždrijela, grla i nosa kao i pojave općeg trovanja organizma. Cjepivo za difteriju se dobiva iz organizma konja.

 

Kriva odluka

Nešto slično se događa kod peludne groznice. Alergija rezultira da se imunološki sustav brani od peludi. U teoriji to nije opasno za većinu ljudi. Zapravo ljudski obrambeni sustav donese krivu odluku. On misli da ga pelud napada i brani se svim mogućim sredstvima.

 

Pelud pobjeđuje!?

Svaki peti europljanin doživljava alergijske reakcije. Među tim alergijama je i peludna groznica, ekcemi i astma. Pelud je od toga sa 50% najčešći uzrok alergijskih reakcija, slijede ga životinjske dlake sa 25%. Ovo znači da svaki deseti europljanin pati od peludne groznice.

 

Velike i sretne obitelji

Postoji još jedno zanimljivo otkriće koje nam dolazi iz Njemačke. Prije ujedinjenja, peludnu groznicu je imalo manji broj djece iz istočnog dijela zemlje u odnosu na djecu iz zapadnog dijela. Ta razlika u današnje vrijeme više ne postoji. Stručnjaci ovo otkriće objašnjavaju činjenicom da su mala djeca na istoku zemlje češće bila ostavljana na čuvanje u jaslicama i vrtićima gdje je njihov imunološki sustav bio prezauzet borbom protiv infekcija. To je rezultiralo da su tvari koje mogu izazvati alergijsku reakciju bile ignorirane od imunološkog sustava. Slična teorija vrijedi i kod djece koja dolaze iz velikih obitelji. Zbog velike koncentracije infekcija, oni u puno manjoj mjeri pate od alergije nego djeca iz manjih obitelji.

 

Prednost djece rođene u jesen

Tko dobiva peludnu groznicu? Uz okoliš u ranijim godinama, i genetska predodređenost ima veliku ulogu u dobivanju peludne groznice. Šanse za dobivanje peludne groznice su osam puta veće ako oba roditelja pate od alergijskih reakcija.
Prema istraživanjima, djeca rođena u proljeće imaju veće šanse da će oboljeti od djece rođene u jesen. Djeca najčešće razvijaju alergiju na pelud od biljaka koje cvjetaju u vrijeme njihovog rođenja.