Rekuperatori zraka

Pravilno prozračivanje

Stereotipi i predrasude

Rekuperacija zraka je postupak iskorištavanja toplinske energije otpadnog zraka za zagrijavanje/hlađenje svježeg dolaznog zraka. Postupak se odvija u rekuperatorima, uređajima koji usporavaju i raspoređuju strujanja odlaznog i dolaznog zraka na što veću površinu (dužinu kanala), koristeći protustrujanja i tanke metalne kontaktne plohe, nastojeći da dođe do što efikasnije izmjene topline. Srednja vrijednost ovako povratom dobivene energije je oko 70%, što može varirati od oko 55% do oko 95% kod visokoučinkovitih rekuperatora. To znači da se samo 5% toplinske energije ventiliranog zraka izgubi u vanjski prostor.


Shema pločastog rekuperatora zraka:
1 - ventilator za ulaz svježeg zraka
2 - ventilator za izlaz ustajalog zraka
3 - pločasti izmjenjivač topline


Uređaji funkcioniraju jednako za zagrijavanje svježeg zraka zimi i hlađenje ljeti, pa su upotrebljivi tijekom cijele godine čime se povećava njihov udio u smanjenju energetske potrošnje zgrade. Moguće su izvedbe s integriranim filterima protiv prašine, peluda, spora i dr. Veličina rekuperatora varira u odnosu na volumen prostora koji mora opslužiti, a na tržištu su dostupni uređaji koji zadovoljavaju potrebe jedne prostorije, stana, kuće, pa sve do cijelih zgrada ili postrojenja.


Konstrukcijski postoji nekoliko vrsta toplinskog rekuperatora zraka: pločasti, rotacijski i dr. Međutim, u praksi se pokazalo da pločasti rekuperatori imaju najviše prednosti. Postoje i specijalne izvedbe saćastih rekuperatora (www.paul-lueftung.net) s povratom energije od 85-99%. Ako se pločastom izmjenjivaču topline doda kondenzacijski ciklus (www.recyclingenergy.com), moguće je ostvariti povrat od 102,5% i faktor učinka (COP) od fantastičnih 9.


Na zgrade otpada ogromnih 40% od ukupne globalne potrošnje energije. Pola troškova za grijanje/hlađenje otpada na ventilaciju ako se ona obavlja otvaranjem prozora. Stoga je ventilacija s rekuperacijom energije najisplativiji, održiv i najbrži način da se smanji globalna potrošnja energije, osigura kvalitetan zrak u prostorijama, izbjegne efekt "bolesnih zgrada" i sačuva okoliš.

  • Lokalna rekuperacijaLokalna rekuperacija
  • Brink RenoventBrink Renovent
  • DodaciDodaci
  • Zeleni programZeleni program
  • Bijeli programBijeli program
  • Distribucijski elementiDistribucijski elementi
  • FilteriFilteri
  • GarancijaGarancija