Rekuperatori zraka

Rekuperatori zraka su uređaji koji se ugrađuju u niskoenergetske i pasivne građevine te im je osnovni cilj smanjivanje ventilacijskih gubitaka građevine pomoću integriranih izmjenjivača topline zrak-zrak. 

Rekuperatori zraka imaju integrirani sustav filtracije zraka u kojem se iz zraka odvajaju čestice peludi, prašine, pore plijesni te se sustavom osigurava higijenski ispravan zrak. Rekuperacijski sustavi su idealni za primjenu u kućama u kojima žive astmatičari jer je moguće osigurati higijenski ispravan zrak tijekom cijele godine. Osnovni element uređaja je saćasti izmjenjivač kroz koji prolaze dvije struje zraka, koje preko stijenki izmjenjivača vrše izmjenu topline. Topli otpadni zrak koji izlazi iz građevine prelazi preko izmjenjivača, predaje toplinu svježem atmosferskom zraku koji na drugom ulazu ulazi u uređaj i prolazi kroz izmjenjivač topline, zatim tako zagrijan ulazi u građevinu. Sličan je princip rada i tijekom ljeta kada se topli atmosferski zrak hladi povratnim otpadnim zrakom.

Ovakvim uređajima je moguć povrat energije i do 95% iz otpadnog zraka.

U ponudi imamo rekuperatore renomiranog nizozemskog proizvođača Brink.

Brink proizvodi kvalitetne centralne rekuperatore za cijela kućanstva i lokalne rekuperatore za instalaciju u vanjskom zidu zgrade s PHI (Passive House Institute). Centralni rekuperatori mogu se naručiti u varijantama za instalaciju na zid ili strop. Svaki centralni rekuperator može se naručiti u nekoliko različitih varijanti rasporeda cijevi za usis i ispuh zraka te se na taj način može prilagoditi svim zahtjevima kod instalacije uređaja.

Uz rekuperatore nudimo i dodatnu opremu poput zidnih regulatora, Home kita za daljinsko upravljanje putem interneta, senzore vlažnosti i sl.